Àrea clients
Usuari
Contrasenya
Català  /  Castellano
Notícies

El Constitucional anul·la per sexista el càlcul de les pensions per treballadors a temps parcial

05-07-2019,09:45:29

L'alt tribunal falla en la mateixa direcció que la justícia europea, que ja va manifestar que el mètode era discriminatori per a la dona, en ocupar aquestes el 75% dels treballs parcials.

El Tribunal Constitucional (TC) ha declarat nul i inconstitucional el mètode mitjançant el qual la Seguretat Social calcula la pensió de jubilació dels treballadors a temps parcial, al considerar-lo "discriminatori per a la dona". A Espanya, segons les últimes dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) del primer trimestre del 2019, el 75,2% de les jornades a temps parcial les realitzen dones. Una fallada, fet públic aquest dimecres, que va en la mateixa línia de la que ja va manifestar el maig passat el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).


El Ple de l'Alt Tribunal ha estimat de manera unànime, tal com reflecteix la sentència, una qüestió interna d'inconstitucionalitat i ha declarat nul el precepte que regula la quantia de les pensions que reben els treballadors a temps parcial per vulnerar aquest el dret a la igualtat . Actualment a Espanya hi ha 2,9 milions de treballadors amb un contracte a temps parcial.


El sistema de cotització espanyol preveu tres variables per al càlcul de la pensió final: la base reguladora (depenent del salari), els anys als quals es retira la persona i el nombre d'anys cotitzats. El TC es pronuncia sobre la base de l'estimació d'aquesta última variable, que fins ara introduïa un coeficient de parcialitat. És a dir, si una persona va treballar 30 anys a jornada completa, se li feia el càlcul sobre 30 anys. Però si una persona a temps parcial, realitzant el 50% de la seva jornada, va treballar 30 anys, se li calculaven la meitat de 30 anys, és a dir, 15 anys, i aquests es multiplicaven amb 1,5. El resultat era, doncs, que aquesta persona a ulls de la Seguretat Social havia treballat 22,5 anys.


El Constitucional ha considerat que aquest mètode, introduït durant el Govern de Rajoy, "no només condueix a un resultat perjudicial en el gaudi de la protecció de la Seguretat Social per als treballadors contractats a temps parcial, sinó que afecta predominantment a les dones treballadores, com revelen les dades estadístiques ", segons diu el text de la sentència.
El càlcul de l'edat se sumava a unes bases reguladores inferiors, ja que, segons les últimes dades del 2017 de l'Enquesta d'Estructura Salarial de l'INE, un treballador a temps parcial cobrava a l'any 10.684 euros, mentre que un a jornada completa es portava 27.348 euros. "Un llast que segueix pendent i que dificulta que milions de persones puguin accedir a una pensió digna", considera l'advocat del Col • lectiu Ronda, Miguel Arenas. Tot això es traduïa fins ara en què l'accés a les pensions contributives era més difícil per als empleats a temps parcial i les seves pensions més baixes.


Canvi "immediat" de criteri


Fonts consultades de la Seguretat Social entenen, a falta d'una anàlisi jurídica detallat, que la sentència del Constitucional els commina a eliminar el coeficient de parcialitat que imperava fins ara ja equiparar, en aquest sentit, els anys cotitzats per un treballador a temps parcial amb els d'un a jornada completa. Aquestes mateixes fonts remarquen que l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) ja treballa per incorporar el nou criteri perquè els cotitzants puguin, a partir que es publiqui la sentència del TC en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), consultar les noves xifres de la seva futura pensió.
La resolució del Constitucional no deslligarà 1 allau de demandes de pensionistes que anteriorment van treballar a temps parcial, ja que el text explicita que la declaració de nul·litat no afectarà els conflictes individuals en els quals ja hi hagi sentència ferma, en nom del "principi constitucional de seguretat jurídica ".

 Font: El Periódico. Gabriel Ubieto.

[ home ]   [ Serveis ]   [ Notícies ]   [ Contactar ]   [ Calendari ]   [ Login

Assessoria Soler Jordi Soler Camps C/ Marquès de Palmerola, 50 08512 Sant Hipòlit de Voltregà (Barcelona)
93 850 20 14 info@assessoriasoler.com www.assessoriasoler.com contactar
[ nota legal ]  [ política de privacitat ]   © 2022